Over Willemstad

Ligging

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao en ligt aan de zuidwestkust van het eiland. De stad grenst aan de natuurlijke haven Schottegat. De beroemde St. Annabaai scheidt het oude centrum van Willemstad in twee delen met aan de oostzijde de wijk Punda en aan de westzijde ligt de stadswijk Otrabanda. De twee wijken worden verbonden door de beroemde Koningin Emmabrug, in de volksmond ook wel de Pontjesbrug genoemd. Wanneer deze brug open is, kan men naar de andere kant komen via een gratis pontje over de Sint Annabaai. Aan de monding van deze baai ligt een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland, Fort Amsterdam.

Geschiedenis

Dat Willemstad een prachtige en historische stad is, is duidelijk. Maar waar de naam van de stad vandaan komt, is nog maar de vraag. Er gaan verschillende verhalen de ronde. Volgens een historicus komt de naam Willemstad van de stadhouder Willem II. Een ander verhaal is dat de stad haar naam dankt aan de stadhouder Willem III. Deze stadhouder zou tussen 1672 en 1688 deze positie gehad hebben, nadat hij koning van Engeland werd. Weer een andere historicus, beweert dat het geven van de naam aan Willemstad verband houdt met het oprichten van de West Indische Compagnie in 1674. In het jaar 1675 werd de stad uitgeroepen tot Vrije Haven. Dit met als doel het stimuleren van de economie. De Vrije Haven verdiende een naam die de aandacht van iedereen zou trekken. Willemstad was de naam die als eerste voor kwam in de archieven van 1680.

In het jaar 1635 werd de opdracht gegeven om het beroemde Fort Amsterdam te bouwen. Dit fort werd gebouwd met als doel, het verdedigen van de natuurlijke haven. Door Fort Amsterdam kon de haven perfect verdedigd worden. Er werden langzaam steeds meer huizen en woonwijken op het eiland bijgebouwd, steeds meer mensen wilden op het eiland en met name in Willemstad wonen. Hierdoor ontstonden er verschillende woonwijken aan de andere kant van de baai. Naarmate de eeuwen verstreken, breidde de stad zich steeds verder uit. Dit kwam mede door de komst van de olie industrie. Al met al heeft dit geleid tot een prachtige historische stad met een eigen cultuur en verschillende nationaliteiten. Deze typische havenstad is een van de rijkste steden ter wereld als het gaat om cultuur en verscheidenheid. Een bijnaam die de stad vaak krijgt is ‘’ het Amsterdam van het Westelijk halfrond’’. Dit komt door de Hollandse architectuur en gekleurde grachtenhuizen die aan de schitterende skyline van Willemstad te vinden zijn. Het aangezicht van deze Caribische huizen in vrolijke kleuren geven u bij aankomst op het eiland meteen een perfect vakantiegevoel.

Over Willemstad, 9.0 out of 10 based on 1 rating